Het begint met een stabiele thuisbasis  

Traverse biedt onderdak aan mensen die dak- of thuisloos zijn of dreigen te raken. Daarnaast helpen ze ook op het gebied van financiën, gezondheid en andere hulpvragen met als doel om zelfstandig wonen weer mogelijk te maken.

Projectnieuws

22 augustus 2024

Het begint met een stabiele thuisbasis  

Traverse is een organisatie die mensen helpt die dak- of thuisloos dreigen te raken of al daadwerkelijk dakloos zijn. Dat doet Traverse door tijdelijk onderdak te bieden en waar nodig krijgen de daklozen ook hulp met hun financiën, gezondheid en eventuele andere hulpvragen. Het doel van het traject van Traverse is om iedereen weer op eigen benen te laten staan en zelfstandig te laten wonen met perspectief op een betere toekomst en een beter leven. 

De weg naar zelfstandig wonen is in sommige gevallen wat langer dan in andere gevallen. Zelfstandig wonen houdt niet alleen in dat je een woonruimte hebt, maar ook dat je deze goed onderhoudt en dat je goed met je buren overweg kunt. Ook hierin biedt Traverse begeleiding. Ze ondersteunt cliënten door structuur en een goede invulling van de dag, waardoor ze weer meer grip op hun leven kunnen krijgen. Dit doen ze met hun dagbestedingstraject ‘DOEN’, dat kan bestaan uit werken, leren of vrijetijdsbesteding. Elke cliënt krijgt precies de zorg en begeleiding die hij of zij nodig heeft. 

Daarnaast wordt er bij Traverse ook tijd gestoken in financiën en gezondheid. Veel cliënten hebben een vorm van geldproblemen, waardoor Traverse hen begeleiding biedt om afspraken te maken met schuldeisers. Ook bieden ze hulp in lichamelijke verzorging of verpleegkundige zorg, wanneer dat nodig is. Een prachtig initiatief dat al heel veel mensen goede begeleiding heeft kunnen bieden. Zo ook aan onze eigen collega Walter Roosendaal, engineer bij Omexom en sponsor van dit project. 

Walter kwam in een noodlottige positie terecht waardoor hij dakloos raakte en werd ontzettend goed opgevangen en geholpen door Traverse.  

“Wat maar weinig mensen beseffen is dat het sociale vangnet in Nederland er voor iedereen slechts 2 jaar is. Daarna ben je aangewezen op een eigen (vang)netwerk. Wat ik dus níét had, waardoor ik dakloos raakte. Traverse heeft mij in eerste instantie alleen gehuisvest, de rest deed ik zelf. Echter aan de onderkant van de maatschappij komt er emotioneel zoveel, zó heftig op je af, dat je dat niet alleen kunt. Traverse heeft me toen naast huisvesting ook begeleid met gesprekken om alles helder te krijgen.
Toen tijdens de VINCI Energies introductiedag de VINCI Foundation NL voorbij kwam, “klikte” er een verbinding die er bij mij nog steeds is. Met een groep bijzondere mensen hebben we uiteindelijk een ondersteuning van de grond gekregen van 20 laptops. Wanneer je zoiets moois, zo wezenlijk kan bieden aan mensen die echt alles kwijt zijn, dan raakt dat je in je hart. Nog steeds voelt het heel bijzonder (en ben ik zelfs trots) hoe mijn werkgever zoiets wezenlijks/maatschappelijks/sociaals doet en daarmee heel gericht teruggeeft aan de maatschappij! 

Mijn ervaring van de schade en daarna het herstel, is kennis. Die kennis wil ik delen als ervaringsdeskundige. Wanneer ik verder ben in mijn herstel ga ik mij aanmelden als buddy bij Traverse om zo andere mensen te begeleiden. Daardoor geef ikzelf óók en zoiets geven is genezend.”